Trwają właśnie zaawansowane prace legislacyjne nad nowelizacją tzw. podatku cukrowego. Projekt przygotowany przez Ministerstwo Finansów pod kierownictwem ministra Andrzeja Domańskiego budzi duże kontrowersje – zarówno wśród ekspertów zdrowia publicznego, jak i ekonomistów. W opinii wielu, to próba „łatania dziury budżetowej cukrem”. Rząd zapowiada, że zmiany mają wejść w życie z końcem 2025 lub początkiem 2026 roku. Tym razem jednak gra toczy się o coś więcej niż wpływy do budżetu – o bezpieczeństwo zdrowotne Polaków.
Instytut Sobieskiego przygotował raport „Cukier – nałóg Polaków”, którego autorami są: 🔹 dr n. med. Joanna Michałowska 🔹 dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna 🔹 prof. dr hab. med. Paweł Bogdański, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu 🔹 Jadwiga Emilewicz
Autorzy zwracają uwagę, że skuteczna polityka prozdrowotna wymaga spójności między systemem podatkowym a celami zdrowia publicznego – a dziś tej spójności brakuje.
„Przeciętny Polak spożywa rocznie ponad 45 kg cukru. To aż 125 g dziennie – niemal pięć razy więcej niż zaleca WHO. Skutkiem są krótsze życie, gorsza jakość życia i rosnące koszty dla systemu ochrony zdrowia i gospodarki” – podkreślają autorzy raportu.
Woda butelkowana, najzdrowszy wybór, objęta jest stawką VAT 23%,
Słodzone napoje z dodatkiem 20% soku – nawet jeśli zawierają dużo cukru – korzystają z preferencji VAT 5%,
Luki w przepisach opłaty cukrowej pozwalają części producentów omijać jej zasady.
Dziś system podatkowy premiuje produkty z cukrem, a karze podatkowo wodę:
Woda butelkowana, najzdrowszy wybór, objęta jest stawką VAT 23%,
Słodzone napoje z dodatkiem 20% soku – nawet jeśli zawierają dużo cukru – korzystają z preferencji VAT 5%,
Luki w przepisach opłaty cukrowej pozwalają części producentów omijać jej zasady.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Cukier – Nałóg Polaków. Społeczne skutki podatku cukrowego
Trwają właśnie zaawansowane prace legislacyjne nad nowelizacją tzw. podatku cukrowego. Projekt przygotowany przez Ministerstwo Finansów pod kierownictwem ministra Andrzeja Domańskiego budzi duże kontrowersje – zarówno wśród ekspertów zdrowia publicznego, jak i ekonomistów. W opinii wielu, to próba „łatania dziury budżetowej cukrem”. Rząd zapowiada, że zmiany mają wejść w życie z końcem 2025 lub początkiem 2026 roku. Tym razem jednak gra toczy się o coś więcej niż wpływy do budżetu – o bezpieczeństwo zdrowotne Polaków.
Instytut Sobieskiego przygotował raport „Cukier – nałóg Polaków”, którego autorami są:
🔹 dr n. med. Joanna Michałowska
🔹 dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna
🔹 prof. dr hab. med. Paweł Bogdański, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
🔹 Jadwiga Emilewicz
Autorzy zwracają uwagę, że skuteczna polityka prozdrowotna wymaga spójności między systemem podatkowym a celami zdrowia publicznego – a dziś tej spójności brakuje.
Dziś system podatkowy premiuje produkty z cukrem, a karze podatkowo wodę:
Autor
Zespół IS